Fetetirsdag og den store pannekakedagen!

Det finnes dager for det meste, inkludert for pannekaker.

Egentlig er det fetetirsdagen som i nyere tid har tatt på seg pannekakedrakten. Fra gammelt av var dette dagen før fasten begynte. Da tømte vi skuffer og skap for mat som kunne bli dårlig i løpet av fasten.

Pannekaker finnes i mange typer. I Frankrike har de tynne crêpes, de som nordmenn gjerne spiser med nutella. Amerikanerne lager tykke, luftige og søte pannekaker som de spiser til frokost med bacon og lønnesirup. Disse minner om det vi kaller for lapper. Jeg er vokst opp med pannekaker til middag. Vanlige pannekaker med sukker på og betasuppe ved siden av.

Jeg lagde i helgen grønne & skjønne frokostpannekaker. Så her kommer oppskriften på disse. Det er en sunnere variant av amerikanske pannekaker, med en knæsj farge. Oppskriften er også slik at du kan prøve deg frem med litt andre ingredienser hvis du skulle mangle noe. Ikke vær redd for å teste ut andre ingredienser. Pannekaker blir aldri feil.

 

Oppskrift

 

Gir ca 12 små frokostpannekaker til 4 pers.

 

Tid:

5 min å røre sammen, 15 min til å svelle, 15 min å steke

 

5 dl fersk spinat (her gjør det ingen ting om du bruker mer eller mindre. Har du ikke fersk spinat kan du bruke frossen, bare litt mindre)

3 dl dl havgregryn

2,5 dl melk

2 egg

1 moden banan

1 ts natron

2 ss chiafrø

0,5 ts vaniljepulver (ikke vaniljesukker)

2 ss smeltet kokosolje el smør

+ olje eller smør til steking

 

Forslag til servering:

Lønnesirup

Hampfrø uten skall

Jordbær

Tyrkisk yoghurt

 

Merk:

  • Chiafrøene kjøpes på de fleste dagligvarebutikker og helsekost. De sørger for godt fiber og omega 3, men det går helt fint uten.
  • Det er en fordel at bananen er godt moden, gjerne helt brun i skallet. Da er den ekstra søt og kremet, og erstatter behovet for sukker.
  • Vaniljepulver er hele vaniljestenger som er malt opp. Fås kjøpt i helsekosten og noen matvarebutikker. Går helt fint uten hvis du ikke har.
  • Lønnesirup (maple syrup) kjøpet i helsekost eller matvarebutikker. Jeg kjøper mitt HER.
  • Hampfrø uten skall kjøpes i helsekosten. Jeg kjøper mitt HER.

 

  • Ha alt i en blender eller foodprocessor og blend godt. Hvis blenderen din ikke er kjempesterk kan det være en fordel å blende spinat, egg og melk først til en jevn masse. Da slipper du at det er spinatbiter i røra.
  • La stå å svelle 10-15 min. Røra kan fint stå en dag i kjøleskapet hvis du vil lage den litt før.
  • Stek pannekakene på middels høy varme. Jeg liker disse pannekakene passe små, men det er en smakssak. Snu pannekakene når det begynner å komme luftbobler i røra som på bildet. Stekes 1-2 min på hver side. Har du en litt større stekpanne kan du steke flere i gangen.
  • Pannekakene kan serveres med krem, yoghurt, frukt, lønnesirup eller det du har mest lyst på.
  • Jeg serverte disse med en dæsj tyrkisk yoghurt, litt hampfrø uten skall, jordbær og litt lønnesirup.