Kjøttfri mandag. Hils på rødbeteburgeren!

Vi spiser for mye kjøtt. Både for helsen vår og miljøet har vi godt av å kutte ned på kjøttkonsumet her i landet. Vi foretrekker fileter og mye av av de mer næringsrike delene av dyra går derfor i søpla. I tillegg spiser vi fortsatt for lite grønnsaker. En måte å gjøre noe med dette er å innføre ”Kjøttfri Mandag”. En engelsk bevegelse som ble startet for å få oss til å redusere kjøttkonsumet og oppfordrer oss til å spise vegetarmat på mandager.

 

”Kjøttfri mandag” kan være en god idé både for helsa, miljøet og lommeboka.

 

Her kommer et forslag på en burgeroppskrift som kan være en god start på å teste ut vegetarmiddager.

Rødbeten er en utrolig anvendelig og vakker rotgrønnsak med sin intense røde farge. Den kan spises rå, bakt, kokt eller syltet. Fås kjøpt på de fleste butikker i dag.

 

Oppskrift

Til ca 12-13 små burgere til 4-5 pers

Tid:

Tilberede 15 min, hviletid 15 min og steketid 30 min

 

400 gr rødbeter

1 stk rødløk

1 pk kikerter

4 dl havregryn

3 fedd hvitløk

1 potte fersk koriander

1 ts salt

½ ts pepper

2 ss chiafrø (valgfritt)

1 pk fetaost (valgfritt)

 

  • Legg chiafrøene i en skål og tilsett 1,5dl kokt vann. Bruker du kaldt vann tar det lengere tid for frøene å svelle. Rør med en skje og la stå noen minutter. Dette kalles chia-egg og erstatter egg som bindemiddel i mange oppskrifter.
  • Skrell hvitløk og grovhakk den.  
  • Skrell rødbeter og kutt i biter.
  • Skrell rødløk og grovhakk.
  • Tøm laken av kikerterne og skyll i kaldt vann.
  • Åpne pakken med fetaost og hell av laken.
  • Ha alle ingrediensene, unntatt fetaosten, i en foodprocessor. Blend til det er blitt en fin masse. Innimellom må du kanskje stoppe og skrape ned kantene for at alt skal bli blendet godt. Smak også på blandingen for å sjekke at det er nok salt og pepper, er det for lite kan du tilsette mer. Føles blandingen for løs kan du tilsette mer havregryn.
  • Når ferdig blendet, hell over i en bolle. Smuldre fetaosten over i passe biter og rør inn.
  • Sett bollen kjølig i 15 min eller lengere, så røra får satt seg.
  • Sett ovnen på 200 grader varmluft.
  • Ta et stekebrett og kle med bakepapir.
  • Når røra har hvilt ferdig former du runde baller som klemmes passe flat, ca 2-3cm tykke. Det er også mulig å lage dem på størrelse med små kjøttboller og bruke i salater.
  • Stek i ca 30 min. Steketiden avhenger av størrelsen på burgerne og hvor god ovnen din er. Det tar alltid kortere tid å steke mat som er romtemperert og settes inn i en allerede oppvarmet ovn.
  • Jeg valgte å servere rødbeteburgerne med salat, rømmedressing og stekte poteter, men det er fritt frem til å velge det du liker beste.
  • Har du burgere til overs er dette den perfekte restematen. Frys dem ned eller oppbevar dem i kjøleskapet opp til 5 dager og ha middag eller lunsj lett tilgjengelig.