Crispy pommes frites av søtpotet

Søtpotet er noe av det beste jeg vet! Og dette er min favorittvariant. Og det er heller ikke komplisert, jeg lover!

Søtpoteten har de siste årene blitt en del av det vanlige utvalget i selv den minste frukt- og grøntdisken. Og det er ikke uten grunn. Selv om den dyrkes i tropiske støk tåler den å oppbevares over lengere tid uten å bli dårlig. Den er ikke i slekt med poteten selv om den bærer navnt. Men den kan fint erstatte poteten som tilbehør. Søtpoteten er som regel orange på fargen, men finnes også som hvit. Når den varmebehandles blir innmaten fløyelsmyk og søt. Den kan brukes i alt fra kaker og paier, bakes hel eller blendes til puré. Også kan den stekes som pommes frites. Min favorittvariant. Som tilbehør til hjemmelagde burgere eller som snacks bare fordi du har lyst på noe godt.

Oppskrift

Til 4 prs som tilbehør eller til 2 prs som snacks

ca 3 stk Søtpotet (de kan bli opp til 5 kg, så bruk skjønn her ;-)

2 ss kokosolje (kaldpresset/extra virgin) evt. olivenolje

3 ss maismel (jeg bruker dette).  Melet er finmalt, men det kan være at polenta(grovmalt mais) fungerer. Asiatiske butikker selger også maismel, men vær obs på at det er stor sjanse for at det er GMO mais.

En dæsj salt (havsalt eller maldonsalt)

 

Fremgangsmåte

 • Skrell søtpotetene.
 • Sett oven på 200 grader varmluft.
 • Skjær poteten i skiver. Først på langs slik at du har ca 1 cm tykke skiver. Så skjærer du skivene opp litt på skrå for å unngå å få veldig lange potetstaver (dette er egentlig en smakssak). Da sitter du igjen med søtpotetstaver som er ca 1x1 cm, de kan godt være tykkere, men bør ikke være tynnere.
 • Ha søtpotetstavene i en kjele med vann og damprist. Det skal være kaldt vann opp til risten, dette gjelder uansett hva du ønsker å dampe. Har du ikke damprist, anbefaler jeg deg å kjøpe en, de fleste matbutikker selger slike. Men det går sikkert greit å koke søtpoteten også.
 • Litt avhengig av type komfyr, størrelse på kjele etc så vil det variere litt hvor lang tid det tar å dampe dem. De skal IKKE dampes helt. Hvis du stikker en kvass kniv i dem skal det være litt motstand. Dette er for at de ikke skal falle fra hverandre når du har i kokosolje og maismel. Jeg lot mine dampe i ca ti minutter. Husk å ha lokket på under damping.
 • Når søtpotetene er ferdig dampet heller du av vannet. Enkleste måten er å ha lokket på, men trukket litt av. Hold det fast med grytekluter og hell vannet i vasken. Så bruker du en gaffel og fisker opp dampristen. Dette sparer oppvask, for du gjør alt i samme kjele.
 • Ha kokosoljen på søtpotetene og vend det inn med en skje, sleikepott eller tresleiv. Søtpotetene skal være faste nok til ikke å falle fra hverandre nå. Men, hvis du merker at de er litt for myke stopper du bare opp.
 • Hell over maismel og salt og vend dette inn på samme måte som med kokosoljen.
 • Legg bakepapir på et steikebrett og hell søtpotetene utover. Hvis søtpotetene var for myke til å blande inn maismel og olje kan du forsiktig røre litt i dem når de ligger på brettet. Spre søtpotetstavene utover slik at de ikke ligger oppå hverandre. Hvis de ligger for tett blir de ikke sprø og crispy, men myke og litt slappe.
 • Sett inn i ovnen og stek i ca 30-40 min. Steketiden avhenger av hvilken ovn du har og hvor god den er. Følg litt med hvordan potetene ser ut og stek dem lengere eller kortere utfra hva du føler er riktig. Hvis ovnen steker ujevnt kan det være en fordel å røre rundt på potetstavene et par ganger eller snu brettet halvveis i steketiden slik at de som lå bakerst i ovnen kommer fremst og motsatt.
 • Og til slutt; nyt hver eneste bit!

Hvis du likte denne oppskriften del den gjerne med noen du er glad i (eller noen som du vet kommer til å lage dem til deg ;-)