Jeg feirer 8 måneder sukkerfri! Del 3

 

Hvordan kan DU kutte ut sukker?

Hvis du ikke har lest de to første delene i denne bloggserien kan du finne del 1 HER og del 2 HER!

 

Jeg vet ikke om det er riktig for deg å kutte ut sukker. Hvis du tør å kjenne etter vet du selv svaret på dette. Du sitter selv på alle dine riktige svar. Husk at dette bare er mine erfaringer og ingen fasit for deg.


Mengden sukker

Vi spiser i dag alt for mye sukker. Den jevne nordmann får i seg mer enn noen gang. Hele 33 kilo i løpet av et år! Vi spiser ferdigmat lastet med sukker. Vi drikker brus og juice istedenfor vann. Vi koser oss med godteri hele uka og for å lette samvittigheten vår spiser vi lettprodukter tilsatt kjemiske søtstoffer som roter med hormonene våre. Det er en sikker oppskrift på problemer i fremtiden.

En italiensk frokost noen år tilbake...

 

Prisen å betale

Se på hvor du bruker pengene dine. En gjennomsnitts familie bruker 20% av matbudsjettet sitt på brus og godterier. Det er mer enn de som brukes på frukt og grønnsaker. Hvordan ønsker du å bruke dine penger? Det kan være lurt å være bevisst hva det koster i kroner og øre, i tillegg til hva det koster helsa di. Vi tenker ofte at det er dyrt med økologisk tomat til hundre kroner kiloen, men at sjokoladen koster tre ganger så mye for kiloen det registrer knapt nok.

 

Måtehold eller 80/20 regelen.

Det er mange som klarer å leve med måteholdsregelen. 80/20 prinsippet er 80% av tiden spiser vi sunt og 20% av tiden kan vi skeie ut. De spiser litt sjokolade i helgene og spiser sunt i hverdagen. Jeg ønsker meg dit, men er langt derfra. En stor melkesjokolade på høykant er så langt fra måtehold som én kan komme. For dere som klarer det, klapp dere på skuldra og fortsett. For alle oss andre må det litt mer innsats til for å re-sette systemet vårt.


Hva er ditt hvorfor og hvorfor er det ditt "hvorfor"?

Det viktigste spørsmålet å stille deg selv er; ”Hvorfor ønsker jeg å kutte ut sukker?” Vær ærlig med deg selv. Dønn ærlig! Det er ingen fasit på dette spørsmålet. Men forsett å spørre hvorfor. Hvis du ønsker å gå ned i vekt, spør ”hvorfor ønsker jeg å gå ned i vekt?” Kom til bunns i hva som egentlig ligger bak det. Hvis du tør å være ærlig kan jeg love deg at det dukker opp helt andre grunner til å gjøre forandringer i hva du spiser enn det du først tenkte. Og dette er et viktig steg på veien.


Enklest mulig

For meg er det viktig å kunne leve et normalt liv, spise mat andre har laget og ikke bruke vanvittig mye tid på å spesialtilpasse kosten min. 95% av all mat jeg spiser har jeg selv laget fra bunnen av og vet derfor hva som er i den.

Hvis du kjøper mye ferdigmat vil jeg anbefale deg å lese innholdsfortegnelsen for å vite hva du får i deg. Sett deg inn i hvilke typer sukker som finnes og hva sukker ofte gjemmer seg bak i innholdsfortegnelser.

Lettprodukter hvor fettet er redusert er som regel tilsatt sukker i en eller annen form. Styr derfor unna disse. Spis heller ekte mat, uten masse kjemi. Fruktjuice som er pasteurisert, med andre ord all juice som du ikke selv ser bli laget, er rent sukker for kroppen og inneholder ingen næring. Fruktose, selv om det er ”naturlig”, er ikke et godt alternativ. Spiser du et eple inneholder det fruktose, men det inneholder også fiber, vann og næringsstoffer som gjør at kroppen skjønner hva du spiser. En kake søtet med fruktose, for å gjøre den sunn, skjønner ikke kroppen så mye av.


Veien videre

Når jeg startet var målet ikke nødvendigvis å være sukkerfri for resten av livet, men heller å bryte ned mine mønstre og vaner rundt sukker. Dette trenger på ingen måte å være for resten av livet, men se det heller som en mulighet til å re-sette kroppen og dine matvaner.

Jeg har brukt årevis på å bryte ned kroppen min med sukker, stress, alkohol, kaffe og dårlig mat og jeg vet at dette ikke er snudd om i løpet av noen få måneder. Derfor føles det så godt å gi noe tilbake til meg selv. Hver dag jeg klarer å vise omsorg for meg selv er en gave. Jeg håper derfor dette var med på å inspirere deg til noe av det samme.


Har du lyst til å kutte ut sukker? Fortell gjerne om dine erfaringer og ønsker i kommentarfeltet under.

Jeg har satt sammen en liste med 11 gode råd til deg for å hjelpe deg på vei. Lykke til!