Når Mannen brygger øl...

Da jeg ble sammen med sammen med Mannen i mitt liv, var hans versjon av øl en Corona med lime. Ikke helt det du vil forbinde med å brygge øl. Men for et par år siden var han på et pokerlag sammen med noen bryggere fra Nøgne Ø og da var det gjort. Det ble mye prøvesmaking den kvelden og kanskje er det med øl som med oliven? Hvis du ikke liker oliven er trikset å spise 12 stykker på rad. Den sist vil du like. Da er smaksløkene tilvendte. Kanskje er tolv heftige ølsorter på rad måten å gå fra Corona med lime til lidenskapelig ølbrygger? Nå er i alle fall deler av garasjen innredet til bryggerom og egen Facebookside er på plass. Ølet høster lovord fra nært og fjernt og det grubles stadig på nye smakskombinasjoner.

For meg betyr det muligheten til å bake mye godt brød.

"Å brygge øl er som å lage te"

Først litt om ølbrygging. Det er enkelt og kan gjøres uten spesial utstyr.

Kort fortalt minner øl- og tebrygging om hverandre. Dette er helt klart en forenklet versjon, men for de av oss som ikke er bitt av basillen er dette en liten innføring i prosessen. Mannen varmer opp vann, tilsetter malt(korn) som trekker en times tid. Så siler han av malten og gir veska et oppkok. Da gjenstår nedkjøling og tilsetting av gjær. Etter det står ølet til gjæring i fjorten dager før flasking. Voilá! Garasjeølet er ferdig.

Malten som Mannen bruker i ølbryggingen er korn som først er spiret så tørket. Dette gjør at kornet er åpnet og alle antinæringstoffene er brutt ned. Vi kan da dra nytte av alle godsakene i kornet. Rett før brygging blir kornet knust slik at det slipper stivelsen i vannet. Dette gir også en veldig fin tekstur i brødet. Det er mye godt fiber i tillegg til at vi slipper å tygger på store, seige korn.  

Hvis du brygger øl som er mørk bruker du malt som er litt brent og karamellisert under tørkingen. Dette vil nok påvirke smaken på brødene også. Jeg har så langt bare testet ut pilsner malt, som er lettere tørket og mildere på smak.

Mannen brygger femti liter øl i slengen. Noe som krever rundt 15kg malt. Dette blir vel mye brød, så noe går til lykkelige småfugler i hagen. I tillegg porsjonerer og fryser jeg ned mye, noe som fungerer veldig bra.

 

Oppskrift

Dette er et langtidshevet brød. Deigen trenger ikke å eltes, den skal bare røres lett sammen. 

Til 2 stk brød

 

1 stk ølbrygger

5 dl mesket malt

 

600g hvetemel

200g havregryn

100g emmermel, sammalt fin

100g speltmel, sammalt fin

½ dl solsikkekjerner

½ dl chia frø

1 dl linfrø

2ss salt

 

8-9 dl kaldt vann

1 ts gjær

  • Bland alt det tørre + mesket malt godt sammen i en bolle som er stor nok til at deigen kan heve til dobbel størrelse.
  • Bland gjær ut i vann og hell over i bollen.
  • Bland alt godt med ei skje eller en sleiv.
  • Dekk til bollen med plastfolie og et håndkle. La stå i 15-20 timer, til deigen har hevet seg til dobbel størrelse.
  • Smør to brødformer med ekte smør og fordel deigen rett i formene. Glatt ut deigen enten med myk smør eller kaldt vann, dette er for å få en jevn overflate på skorpa.
  • La brødene etterheve 45-60 min.
  • Sett dem inn i oppvarmet ovn, 220 grader varmluft. Sett ned tempraturent til 200 grader etter 10 min.
 Når mannen brygger øl...en oppskrift på det beste grovbrødet jeg har bakt!

Når mannen brygger øl...en oppskrift på det beste grovbrødet jeg har bakt!

Total steketid er 45 min.

La brødene avkjøle seg før du skjærer i dem. Dette er vanskelig og vi har så langt ikke klart å vente.

Merk: Du kan bruke den type mel du ønsker. Jeg hadde lyst på et litt grovere brød og emmer og spelt var det jeg hadde i skapet. Så du kan erstatte det med det du har met lyst på.

Deigen skal være fuktig når du først rører den sammen, dette er fordi linfrø, chia frø og havregryn alle trekker til seg mye fuktighet når de sveller. Sjekk gjerne deigen halvveis i hevinga og hvis den er tørr eller tung er det bare å røre inn litt ekstra vann.

Så nå er det bare å hoppe i det å lage nydelige grovbrød!